Please help us to make AbanteCart Ideal Open Source Ecommerce Solution for everyone.

Support AbanteCart eCommerce

Author Topic: How to change order number (ID)?  (Read 7737 times)

Offline Gleaf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
How to change order number (ID)?
« on: December 29, 2012, 10:38:10 AM »
Switching from another cart to AbanteCart, is there a way to change the default starting order ID so I can follow the last order number from my old store?  Thanks!

Offline abolabo

  • core-developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1840
  • Karma: +277/-11
  • web for all, all for web!
    • View Profile
    • AbanteCart
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #1 on: December 29, 2012, 10:46:49 AM »
you need to set new autoincrement value for order table.
for ex your last order_id is 100

run this on your mysql
ALTER TABLE `orders` AUTO_INCREMENT = 101;
“No one is useless in this world who lightens the burdens of another.”
― Charles Dickens

Offline Gleaf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #2 on: December 29, 2012, 09:21:51 PM »
Thanks for prompt reply. That's something new for me. :-[  I'll try to learn.

It might be useful if we can setup the starting order ID in contorl panel like the cart I used before. We may need some numbers as prefix, for example, use 100xxxx for one store, 200xxxx for another store, or simply we don't want the order number start from a 2-digit number.
Hope to see this feature in a later version.

Offline abolabo

  • core-developer
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1840
  • Karma: +277/-11
  • web for all, all for web!
    • View Profile
    • AbanteCart
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #3 on: December 30, 2012, 07:08:20 PM »
Thanks for prompt reply. That's something new for me. :-[  I'll try to learn.

It might be useful if we can setup the starting order ID in contorl panel like the cart I used before. We may need some numbers as prefix, for example, use 100xxxx for one store, 200xxxx for another store, or simply we don't want the order number start from a 2-digit number.
Hope to see this feature in a later version.

you mean "stores" as different hosts or 2 stores on the same engine and same host(multistore)? For multistore described feature not needed because every order have store_id. You can separate orders easy.
“No one is useless in this world who lightens the burdens of another.”
― Charles Dickens

Offline Nimitz1061

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 190
  • Karma: +21/-0
  • No matter where you go, there you are...
    • View Profile
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #4 on: December 31, 2012, 11:57:17 AM »
you mean "stores" as different hosts or 2 stores on the same engine and same host(multistore)? For multistore described feature not needed because every order have store_id. You can separate orders easy.

I like this consistent approach better than offering alternative labels, as it makes for more consistent path management when working sales support and fulfillment.  There always seems to be some expectation that the selected label will also work in a URL - and when it doesn't, then you waste time....

David

Offline Gleaf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
  • Karma: +6/-0
    • View Profile
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #5 on: January 01, 2013, 09:21:41 AM »
... For multistore described feature not needed because every order have store_id. You can separate orders easy.

I didn't know that. Thanks.  For me, just wanted to follow the order number from my old store, so I can manage documents easy. Another reason, even for a complete new business, when I setup my old store 4 years ago, I didn't start from order#1, instead, I used a random 3-digit number with preifx 10, simply I don't want my customer think he(she) is my first, second... customer. Meanwhile I created a page named Check Order Status showing all order numbers and status as a log. This may psychologically  affect customer confidence. The fact is, I have many visitors for this page, and I believe they're not my customer at the time they see this page, because I have good communication with customers and they don't need to check their status on the page.

Happy New Year!
My new store start working anyway.


Offline Qhalifh

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #6 on: June 19, 2014, 11:33:31 PM »
This is how I change it Manually.

Firtsly login to cpanel, then click PHPMyAdmin.

Then, click ab_orders from droplist. (See attachement)
After that click 'Operations' Tab. Then, change value of 'AUTO_INCREMENT'   (your order id start) at Table Options tab. (See attachement).

Finally clik 'GO'.

Thats all. Hope this help for whoever looking for this solutions. :)

Offline Basara

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4662
  • Karma: +241/-2
    • View Profile
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #7 on: June 20, 2014, 01:16:39 AM »
Thank You

Offline flyn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 142
  • Karma: +8/-0
    • View Profile
Re: How to change order number (ID)?
« Reply #8 on: July 03, 2014, 03:59:34 PM »
Thanks a lot for this. I was able to make a change for our new site I am working on.

Is it possible to have alphanumeric? I tried it but it id not take.

 

Powered by SMFPacks Social Login Mod