Author Topic: I hate to ask about setting up taxes...but I am  (Read 1714 times)

Offline ibpf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
I hate to ask about setting up taxes...but I am
« on: March 13, 2024, 02:48:30 PM »
Hello. I'm a newbie.  First time poster. 

I need to set up my taxes so I only charge sales tax on one state.  But the instructions aren't proving to be very helpful.

Do I create a location for this state, then a Tax Class for this state?

OR

Do i choose Location=USA, unselect "all location zones" and pick my state from the from the drop-down? 

FWIW, when I test, I don't see sales tax calculating and/or showing up in the checkout experience.

Thank you for your help!!
« Last Edit: March 14, 2024, 10:03:17 AM by ibpf »

Offline Basara

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5835
  • Karma: +275/-2
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #1 on: March 14, 2024, 02:52:52 AM »
Hello.
Create one Location USA and add all states to it (Location zones).
Then go to your Tax class and add rate only to one Location Zone (when you're adding a new Rate select USA location and uncheck the "all location zones" to enable selection of only one Zone/State). Configure the rate accordingly and save your changes.

For testing purposes, ensure you clear the AbanteCart cache. Then proceed to initiate checkout using a customer address that corresponds to the state you've set the rate for.

Offline ibpf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #2 on: March 14, 2024, 09:48:56 AM »
Thank you, Basara!

Offline ibpf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #3 on: March 14, 2024, 09:56:31 AM »
Cleared cache.  Logged out.  Cleared browser history.  Logged back in.  Added appropriate zip code and clicked [Estimate] shipping and taxes...  A section below flashed and disappeared without updating taxes.

Is there a step I may be missing?

Offline Basara

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5835
  • Karma: +275/-2
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #4 on: March 15, 2024, 03:05:55 AM »
Hello.
Did you assign Tax class to the products in the cart? Could you please check if there are any errors recorded in the error log?

Offline ibpf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #5 on: March 19, 2024, 09:41:39 AM »
There are no errors in the error log. 

Regarding assigning the Tax Class to the products in the cart, I'm not sure what that means, so probably not.  How do I do that?  (Thank you)

Offline ibpf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #6 on: March 19, 2024, 09:47:19 AM »
In System/Settings/Store Details the Default Tax Class is set. Is that what you are referring to?

Offline Basara

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5835
  • Karma: +275/-2
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #7 on: March 19, 2024, 10:57:06 AM »
In System/Settings/Store Details the Default Tax Class is set. Is that what you are referring to?

No, open your product in admin and check is it assigned to the Tax Class

Offline ibpf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #8 on: March 19, 2024, 11:07:25 AM »
Ah.  Well, I checked a handful of products and none had a Tax Class assigned to them.  Do I need to update them all manually

Offline Basara

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5835
  • Karma: +275/-2
    • View Profile
Re: I hate to ask about setting up taxes...but I am
« Reply #9 on: March 19, 2024, 11:12:38 AM »
Ah.  Well, I checked a handful of products and none had a Tax Class assigned to them.  Do I need to update them all manually?

Hello. Backup your database and use export/import to update all products https://abantecart.atlassian.net/wiki/spaces/AD/pages/14647524/Export

 

Powered by SMFPacks Social Login Mod